How do I enter an array formula

Post your questions, bug reports and suggestions here for PlanMaker Mobile for Android.

Moderator: SoftMaker Team

Post Reply
mtouhig
Posts: 10
Joined: Sat Aug 23, 2014 10:08 am

How do I enter an array formula

Post by mtouhig » Sat Aug 23, 2014 11:49 am

I am trying to use the transpose function for an array. In Windows you use CTRL-SHIFT-ENTER to produce braces ( { and } ) but how can I do this with PlanMaker Android?

Jim-J
SoftMaker Team
SoftMaker Team
Posts: 437
Joined: Fri Apr 04, 2014 8:29 am

Re: How do I enter an array formula

Post by Jim-J » Mon Aug 25, 2014 3:52 pm

Hello,

To insert array follow these steps please:

1. Invoke Tools->Customize->Toolbars
2. Choose at Group->Edit
3. Choose Command->Insert array Formula
3. Drag the symbol into the desired toolbar

Alternative option:

After you inserted the formula, press Ctrl + Shift + Enter. It's easier with an external keyboard.
Jim J.
SoftMaker Software GmbH

mtouhig
Posts: 10
Joined: Sat Aug 23, 2014 10:08 am

Re: How do I enter an array formula

Post by mtouhig » Mon Aug 25, 2014 8:01 pm

Thank you Jim J. I use a Motorola XOOM with Motorola bt keyboard and mouse, but Ctrl-Shift-Enter does not work. Commands such as Ctrl-S to save, Ctrl-C to copy do work by keyboard do however. I cannot find Insert Array Function in the toolbar also, please can someone clarify further? Thank you all.

Jim-J
SoftMaker Team
SoftMaker Team
Posts: 437
Joined: Fri Apr 04, 2014 8:29 am

Re: How do I enter an array formula

Post by Jim-J » Fri Aug 29, 2014 3:55 pm

Hello,

After you invoked "Command->Insert array Formula", you just hold the "Insert array function" button with the finger and pull it to any toolbar (top, or buttom) you want.

Did it work?
Jim J.
SoftMaker Software GmbH

mtouhig
Posts: 10
Joined: Sat Aug 23, 2014 10:08 am

Re: How do I enter an array formula

Post by mtouhig » Sat Aug 30, 2014 2:11 am

No, sorry. The options I have under the tools menu are: insert comment, delete comment, recalc automatically, recalc now, customise toolbars, options, help and about. Selecting Customise Toolbars summons a list of icons such as undo last command etc. I must be doing something wrong :?:

Jim-J
SoftMaker Team
SoftMaker Team
Posts: 437
Joined: Fri Apr 04, 2014 8:29 am

Re: How do I enter an array formula

Post by Jim-J » Thu Sep 04, 2014 9:49 am

Hi,

It was my mistake. PlanMaker 2012 for Android doesn't have this feature. The next upcoming version "PlanMaker HD" has this option.

Did you try out "Hackers keyboard"? You can get it for free in the Google Play store.
Jim J.
SoftMaker Software GmbH

Post Reply

Return to “PlanMaker Mobile for Android”